Папата към българската делегация: Бъдете посланици на мир

С „Бъдете посланици на мира“ се обърна папа Франциск към Цвета Караянчева по време на аудиенцията във Ватикана на българската делегация, водена от председателя на Народното събрание, предаде БТА.

Пожеланието Светият отец е отправил заедно с подарък –  метална статуетка с изображение на лоза и гълъб с маслинова клонка. Посланието е „Пазете мира, разпространявайте мира“, обясни пред журналисти Караянчева.

Радостен съм да ви посрещна, благодаря за гостоприемството при посещението ми в България, е казал папа Франциск.

Той е споделил, че е впечатлен от уважението, което е видял у нас, към възрастните хора и към децата, като е припомнил за получилите първо причастие по време на визитата му над 200 деца в град Раковски. Папата е отбелязал и задоволството си от уважението на българския народ към традициите. Традицията съхранява бъдещето с поглед към миналото, е посочил папа Франциск.

Той бил силно впечатлен и от срещата си с патриарх Неофит, когото смята за „един човек на вярата, смирението“.

На свой ред Цвета Караянчева от името на българския народ е благодарила за посещението на Светия отец в страната ни. Все още отекват в сърцата ни думите ви за смирение и уважение между хората, е казала тя. Председателят на НС е отбелязала, че в България различните етноси живеят в разбирателство. За нас беше важно отношението ви към децата и младите хора, посочила още председателката на НС.

Караянчева е разказала на папа Франциск за родния си град Кърджали, където има неделно училище, в което се обучават около 120 деца.

Тя е подарила на Светия отец копие на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание, и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституция.

Разказах му, че тази година се навършват 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция. Папа Франциск е върнал жеста, като е подарил няколко книги за библиотеката на Народното събрание и речта, която е произнесъл за мир на земята при посещението си у нас.

Цвета Караянчева се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин, на когото е подарила копие на златната маска на Терес.

Председателят на парламента поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. По-късно днес тя ще участва в честване на 24 май в базиликата „Сан Клементе“, където е предвидено поклонение пред мощите на Светите братя.
Още снимки вижте ТУК.