Скандал на 24 май: Президентът и Корнелия Нинова изтикаха науката и културата от шествието

Снимка от Интернет
Лидерката на БСП използва тържеството за предизборна кампания, БНТ излъчи в платен репортаж нейното участие на празника

„На този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция.

Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков в академичното си слово по случай 24 май.

През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред, каза още Герджиков.

Проф. Атанас Герджиков

Винаги традиционният ред е бил следният – най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник“, каза ректорът на Софийския университет.

Огорчението му бе предизвикано от факта, че президентът и вицепрезидентът заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова се наредиха в челото на шествието за най-българския празник, очевидно с предизборна цел.

На всичко отгоре БНТ излъчи платен репортаж как Корнелия Нинова поставя цветя на паметника на св.св. Кирил и Методий пред Народна библиотека насред тържеството. В платената форма Корнелия Нинова крачи редом с президента в първата редица на шествието, което предизвика остри реакции във Фейсбук.

„В идната сряда имаме заседание на АС. Ще предложа на колегията да вземе решение, ако следващата година на 24-ти май нямаме гаранция, че традицията ще се спазва и шествието ще се води от духовенството, следвано от СУ, БАН, другите университети, училищата и учениците, а след тях да се подредят политиците и гражданите, СУ публично да бойкотира националното тържество!“

Това пък написа гневно доц. Милена Стефанова от СУ, която подкрепи ректора.

Това е въпрос и на “протокол”, водещ е президентският, коментира във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш председател на НС Димитър Главчев с което намекна, че ако традицията е променена, то е по настояване на президента, когото виждаме в първата редица на шествието.

„Това национално тържество се провежда всяка година по един и и същи сценарий и има традиция. Никакъв протокол на президент или който и да е друг политик няма право да се намесва! Просто трябва да се спазва.“, отговаря Милена Стефанова.

„Агенция ПИК научи, че именно по искане от страна на протокола на Румен Радев преди две години редът е бил сменен. Така вместо шествието да спира пред СУ и да бъде поведено от академиците, то се се води от бившия летец, който няма нищо общо с науката“, твърдят от медията.