Диана Добрева взе „Аскеер“ за режисура

Диана Добрева

Диана Добрева взе награда „Аскеер“ за режисура на спектаклите „Дебелянов и ангелите“ в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив и „Бащата“ в Народен театър „Иван Вазов“, предаде БТА. 

Представлението на Пловдивския театър „Дебелянов и ангелите“ бе най-отличаваното на 29-ата церемония по връчването на най-старите награди у нас -„Аскеер“, която по традиция се състоя в Театър „Българска Армия“, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Приза за съвременна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си „Дебелянов и ангелите“, която спечели и наградата за най-добро представление.

Валентин Ганев получи статуетката „Аскеер“ на Георги Чапкънов за водеща мъжка роля в спектакъла на НТ „Иван Вазов“ -„Спускане от връх Морган“, режисиран от Николай Ламбрев-Михайловски.

Церемонията традиционно бе под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
За пръв път в историята на наградите „Аскеер“, номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета „Върви, народе, възродени!“ в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.
Гостите и номинираните бяха впечатлени и от изцяло обновената и модерна визия на церемонията, зад която стои творческият екип в състав: младият режисьор Иван Москов, звуковата среда е дело на Добрин Векилов – Дони, сценографията е на Нина Пашова, а графичният дизайн и визуалното оформление са на Георги Панчев и Анна Игнатова.

„Цял живот съм изричал чужди думи, писани от автори или сценаристи и сега не мога да намеря свои, с който да ви благодаря.“ С този цитат от Кръстьо Сарафов се обърна към публиката в благодарствената си реч големият български актьор Иван Налбантов, който беше удостоен с наградата „Аскеер 2019“ за цялостен принос към театралното изкуство. Той предаде символично щафетата в ръцете на младото поколение артисти, като връчи лично статуетката на Ненчо Костов, който е победител в категорията „Изгряваща звезда“ за ролята на Дебелянов в „Дебелянов и ангелите“ на ДТ „Н.О. Масалитинов“ – Пловдив.

Радина Кърджилова заслужи „Аскеер“ за водеща женска роля за превъплъщението си в Сара в представлението „Любовникът“ на Харолд Пинтър в НТ“Иван Вазов“, постановка Деян Донков.

Победители в категория „Поддържаща роля“ станаха Ирини Жамбонас за Елизе в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ в Малък градски театър „Зад канала“ и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в „Килър Джо“, отново продукция на „Зад канала“.

Мира Каланова бе наградена със статуетка „Аскеер“ за сценографията си в представленията „Дебелянов и ангелите“ в ДТ „Н.О. Масалитинов“ – Пловдив и „Бащата“ в НТ „Иван Вазов“.

За музиката си в спектаклите „Празникът“ в Малък градски театър „Зад канала“, „Драконът“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна и „Наблюдателите“ в НТ „Иван Вазов“, “ Аскеер“ получи Калин Николов.

За костюмография беше отличена Свила Величкова за „Драконът“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, „Наблюдателите“ в НТ „Иван Вазов“ и „Коя гад изяде кашкавала“ в ДТ „Сава Огнянов“ -Русе.

Паметта на отишлите си артисти беше почетена с видеоклип и аплодисменти от цялата трупа на Театър „Българска Армия“ на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака.