ЦИК: Към момента няма констатирани нарушения в деня за размисъл

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка от "24 часа"

Към момента денят за размисъл протича добре и няма констатирани нарушения. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев по повод деня за размисъл преди европейските избори.

„При всички случаи ние разглеждаме жалби, но голяма част от тях са от вчерашния ден и предходните няколко дни, защото в рамките на срока ние трябва да се произнесем. За момента за нас основното внимание е насочено към тези, които нарушават деня за размисъл, но и към подготовката на самите избори“, заяви Александър Андреев.

Той посочи, че организацията им включва както предаването на изборните книжа на съответните избирателни комисии, така и проверка дали има някакво забавяне или проблеми, за да може да се реши навреме.

„В момента тече заседание, като се разпределят доклади и за това не може да се каже със сигурност дали нарушенията няма да бъдат разгледани в по-късните часове. Централната избирателна комисия днес ще заседава през целия ден, затова ако постъпят някакви сигнали за нарушения в деня на размисъл, то те ще бъдат разгледани“, подчерта говорителят на Централната избирателна комисия.

По думите му изборните книжа са изпратени до Районните избирателни комисии.

„Мисля, че е нормално предаването на изборните книжа и материалите в секционните избирателни комисии. Това ще се извършва през целия ден и в края на деня би трябвало всичко да е нормално и навсякъде да са предадени в срок, за да може утре да започне изборният ден спокойно“, каза още Андреев.

Има места, на които машините за гласуване все още не са достигнали до секциите, но те ще бъдат предадени, каза той.

„Машините за гласуване са разпределени в секциите съгласно решението, което е качено на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Това са 3 хил. секции“, заяви Александър Андреев. Той поясни, че във всяка секция ще има по една машина.

„В някои медии излезе информация, че са 3 300. Не, 3 000 са машините, които ще бъдат разпределени в днешния ден в секциите. Тези секции се намират в 31 района в страната, като съответно във всеки един ще има, в зависимост от случайното разпределение по населените места“, каза Андреев.

По думите му към момента няма как навсякъде да бъдат инсталирани машините за гласуване. „Процесът на предаването на машините протича през целия ден. Там, където вече са пристигнали, те се предават на секционната избирателна комисия и се инсталират. Има места, на които те все още не са достигнали до секциите и ще бъдат предадени. Това е един доста дълъг процес, който е сложен, защото това все пак са машини, а не изборни книжа и за това може да има някъде забавяне“, посочи говорителят на Централната избирателна комисия.

Той отбеляза, че е имало сигнали за забавяне, но към момента не може да се каже, че някъде има проблем с доставките на машините. „Разбира се, ако получим някакви допълнителни въпроси или сигнали, те ще бъдат решени максимално бързо, за да може да протече нормално ходът на предаването на машините на секционните избирателни комисии“, каза той.

По отношение на времето за гласуване с машините, Андреев уточни: „Ако един избирател се забави при осъществяването на своя избор и гласува по-бавно, това би забавило и процеса на гласуване с машината и съответно по-малък брой избиратели биха гласували“.