Боряна Димитрова: Избирателните списъци са нереално високи – избирателите са 5,1 млн., а не 6,3 млн.

Активността на вчерашния евровот не е толкова неочаквано ниска, по-традиция у нас на европейски избори се гласува по-слабо. Това обаче се дължи и на нереалистично високия брой избиратели в списъците, коментира социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV.

Според нея реално избирателите са около 5 милиона и 100 хиляди, а не 6 милиона и 300 хиляди, както сочат избирателните списъци. Преизчислена върху реалния им брой, активността от вота на 26 май скача на 40-42%, а не е 26%.

По данните на „Алфа Рисърч” малко под 50% от избирателите са използвали преференцията. „Това е доста висок дял, преференцията има значение, очакват се данни как вътре в партиите се разместват нещата”, коментира още Димитрова. Много висок дял на използване на преференциите има при гласоподавателите на БСП, както и при Демократична България и ВМРО.

Изследване на „Алфа рисърч“ сочи, че 30 на сто от анкетираните са за запазване на статуквото след изборите, а 32% искат да се запази настоящото положение, но да се направят някои персонални промени. 22% искат предсрочни парламентарни избори, като това са основни избиратели на БСП.