Фандъкова: София е четящ град

Фандъкова
Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община

София е четящ град и за мен насърчаването на четенето винаги е било кауза. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Пролетния база на книгата в НДК, предаде Агенция „Фокус“.

„Само броени дни след 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в София се открива най-голямото пролетно книжно изложение в България – традиционният Пролетен базар на книгата. София е четящ град – мисля, че в това нямаме съмнение през последните години. Това го доказват статистиките на закупени и на заети от библиотеките книги. Дойде времето в най-скъпите улици и търговски обекти да се затварят бутици и да се отварят книжарници. Не беше отдавна времето, когато се случваше точно обратното. Мисля, че това е показателно за нашия град. Безспорна е заслугата на българските автори и българските издадели за това“, заяви Фандъкова.

„Насърчаването на четенето за мен винаги е било кауза. Четенето означава повече грамотност, по-голямо въображение и по-голям интелект, а това е, което искаме за нашите деца“, каза още тя.

Кметът отбеляза, че по данни на най-големите издатели от началото на годината до сега са продадени около 4 млн. книги, което е с 6% повече от миналата година.

За последните 5 години чрез програма „Култура“ Столична община е подкрепила финансово около 100 проекта в сферата на литературата, издателската дейност, културната периодика и превода,каза Фандъкова.

По думите ѝ отношението и любовта към книгите се възпитава от най-ранна възраст от семейството, учителите, но и от всички нас, от цялото общество. Ето защо Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, който съпътства Пролетния база на книгата, е подкрепен от програма „Култура“ на Столична община.

„Традиционно в културния календар на Общината присъстват кампании като Походът на книгите, Пролетен базар на книгата, Алея на книгата, Софийски международен панаир на книгата, Софийски международен литературен фестивал и др., които сами по себе си говорят какво място има четенето и книгата в пространството на нашия град“, отбеляза Фандъкова.

Тя добави, че Столична община е съфинансирала събитията с над 120 хил. лв. „През последните 5 години ние закупихме и предоставихме на библиотеките на столичните училища и на столични библиотеки и филиали над 7 000 броя от над 300 заглавия от детска и юношеска литература и разбира се творби за възрастни, които предоставяме на домовете за възрастни хора“, посочи столичният кмет.

Фандъкова отчете, че в столицата е създадено специално място за писане и превод в дома на известния художник Ненко Балкански и вече успешно се реализират първите в България творчески резиденции и добави, че за насърчаване на четенето в София врати са отворили нови градски пространства.