Кметът на Божурище теглил кредит 1 млн.

Кметът на Божурище Георги Димов, който бе арестуван вчера за имотна афера, е изтеглил кредит в размер на един милион лева, при условие, че годишната му заплата възлиза на 25 хиляди лева.

Това съобщи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева като факт за имотното състояние от разследването срещу кмета, съобщи в. 24 часа.

Димов ще бъде обвинен за длъжностно престъпление, продавайки на занижени цени 4 имота на манипулиран търг. От прокуратурата съобщиха, че обявата на сайта на общината за продажбата на апетитните имоти край Божурище била публикувана 1 час преди изтичането на крайния срок на процедурата. За един работен ден новите собственици на земите – три фирми и следователка, получили имотите си, възмутиха се разследващите.

Заедно с кмета са арестувани и негова заместничка, както и друг служител от общината. Те ще отговарят за документни престъпления.

„И други длъжностни лица ще бъдат обвинени“, отсече наблюдаващата прокурорка Генка Брезашка.

Зам.-шефът на Криминална полиция в СДВР Камен Ленков обяви, че белезници на тримата задържани са сложили полицаи, а не служители на КПКОНПИ, каквито правомощия нямат. Присъствието на антикорупционната комисия вчера в Божурище било заради искане на прокуратурата служителите да й окажат съдействие.

Георги Димов ще бъде задържан за 72 часа, като освен постоянен арест, прокуратурата ще поиска и неговото отстраняване от длъжност.