В Гърция късно снощи е пристигнал кораб с 90 млн. куб. метра втечен природен газ от САЩ за България

Теменужка Петкова Снимка: архив

В Гърция късно снощи е пристигнал кораб с 90 млн. куб. метра втечен природен газ от САЩ за България. Разтоварваното на кораба ще започне на 1 юни, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Цената на горивата е конкурентна и по-ниска от доставяния сега природен газ. Синьото гориво се внася от холандската компания Колмар.
Диверсификацията на доставките на природен газ е наш приоритет, това означава сигурност на доставките и конкурентни цени. Тук може да се похвалим с конкретни действия – миналата седмица започна строителството на интерконектор между България и Гърция, посочи Петкова.

Друга важна задача – либерализацията на пазара на природен газ, е задача на дъщерна компания на Булгартрансгаз – тя ще продава синьото гориво в страната, допълни тя.

Доставката на втечения газ стана възможна благодарение на договора на Булгаргаз с холандската компания Колмар и то на конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени, посочи Петкова.

Тези 90 млн. куб. метра газ, са произведени от американската компания Шениер и са по договор за внос за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие фирмата Колмар ще достави приблизително 50 млн. куб. метра втечнен природен газ, произведени от Бритиш Петролиум.

Фирмата Колмар има намерение да участва в пазара на природен газ у нас и предлага доставка от 500 млн. куб. метра на година за пет години. Това означава, че на българската борса за природен газ, която експертите очакват да заработи от октомври, да има реална ликвидност.
От първи април увеличихме капацитета на връзката Кулата- Сидирокастро до пет милиона куб. метра природен газ, включително от терминала за втечнен природен газ в град Ревитуса, каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Следим внимателно динамиката на пазара на природен газ и установихме, че можем да внесем по-евтин газ от руския, каза Николай Павлов, изпълнителен директор на Булгаргаз. Проведохме открит и прозрачен търг, съобразен с техническите ни възможности за внос. Получихме три оферти, и трите с по-ниска цена от сега купувани. Чрез тях осигурихме приблизително 144 млн. куб. метра, които сега се нагнетяват в хранилището в Чирен. От новата доставна цена българският потребител ще усети през следващата зима, каза Павлов.

Ефектът от от всички сключени договори на Булгаргаз, които са за приблизително 295 млн. куб.м, е 15 млн. лева, каза Павлов, без да дава повече информация за цената по тези договори. Виждаме и корекции в стойността на долара и това ще ни даде възможност да поискаме от КЕВР по-ниска цена на синьото гориво за третото тримесечие, като прогнозата е на 10 юни да внесем в регулатора предложение за поевтиняване на газа с 0,22 процента, каза Павлов.