Юлиан Попов: Време е да не се стряскаме от дъжда, а да бъдем подготвени за него. Както и за сушите и горещите вълни

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от фейсбук профила на бившия екоминистър Юлиан Попов по повод поройните дъждове вчера, които причиниха наводнения

Наводненията в градовете са още едно напомняне, че България има нужда от добра стратегия за адаптация към климатичните промени.

Много хора се отнасят към климатичните промени както едни други хора се отнасят към норвежката заплаха за децата. Ако обаче искаме в България наводненията да не нанасят всяка година щети за десетки и стотици милиони, трябва да се отнесем сериозно, не идеологически, към този въпрос.

Адаптацията към климатичните промени (или глобалното затопляне) е въпрос на управление на рискове, не паника пред неизбежна катастрофа.

Трябва да променим не само капацитета на градските канали, но и много други неща: градското и крайградско залесяване, процентът градска площ, който може да абсорбира вода, покривите на сградите.

Трябва също да променим уменията, функциите и техниката на различните сили за сигурност, включително армията.

Не мисля, че армията ни има стратегия за климатичните промени извън базовите изисквания на НАТО, но това не е достатъчно.

С други думи, време е да не се стряскаме от дъжда, а да бъдем подготвени за него. Същото се отнася и до сушите и горещите вълни.