„Фрийдъм хаус“: България е сред държавите с висока медийна свобода

Илюстрация от "Дневник"

България е сред държавите с висока степен на медийна свобода, показва тазгодишният доклад на „Фрийдъм хаус“ (Freedom House) „Свободата и медиите“.

Той разделя държавите по света на пет групи, като България е във втората от тях заедно с други държави в Източна Европа и Южна Америка, съобщава „Дневник“.

Методологията включва въпросите дали има пряка цензура; често ли се среща автоцензура; подложени ли са журналистите на натиск да разкриват източниците си; използват ли се дела за клевета и обида, за да бъдат наказани журналисти, разследващи властта; престъпление ли е обидата към фигури от властта; зависят ли медиите финансово от властите и др.

Организацията предупреждава, че свободата на медиите се влошава по света в последното десетилетие. Тя отбелязва изрично, че ерозия има дори в най-влиятелните демокрации, макар и не чрез хвърляне на журналисти в затвора, а чрез политически и икономически натиск над медиите.

Проблем е и възходът на крайнодесния популизъм, който подкопава основните свободи. Популистките лидери се представят като защитници на огорченото мнозинство срещу либералния елит и етническите малцинства и смятат, че интересите на нацията имат предимство пред открития дебат, медийната свобода и прозрачността, сочи „Фрийдъм хаус“. За пример са дадени премиерите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич.

Докладът сочи Етиопия, Малайзия, Армения, Еквадор и Гамбия като примери за прогрес. Вдигането на политическия натиск върху медиите в Малайзия и Еквадор позволи на независимите медии да се възстановят от цензурата и някога проправителствените издания да произвеждат не толкова угодническо съдържание. Опериращите извън Етиопия медии са се завърнали в страната, преследваните журналисти също са се върналив Гамбия.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.