Десислава Танева: Нарушителят, а не данъкоплатецът ще плаща глобите за къщите за гости

Десислава Танева

Глобите по издадени актове за къщи за гости няма да се плащат от българския данъкоплатец. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод глобите за къщите за гости.

„Ще положим всички усилия те да се платят точно от лицата, които са нарушили правилата“, заяви Танева. „Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, обяви министърът. Тя посочи, че проверките на къщите за гости показват, че по старата програма 2007- 2013 година са сключени 1030 договора, като 746 къщи за гости се изграждат.

„И в предния мандат, когато бях министър, имаше индикации за възможни злоупотреби. Проверките при Държавен фонд „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане. По повод методиката за налагане на размера на санкциите за нарушения при къщите за гости, Танева посочи, че всеки може да претендира за големината за глобата, която ще плати. „Европейското законодателство е ясно и точно и по него са изградени и тези къщи за гости, то казва, че нарушителят плаща. Тя подчерта, че Върховният административен съд посочва, че има различна степен на нарушенията.

„5 от къщите за гости, които са били по проверките не са по предназначение и сумата е изцяло изискана. Направени са постъпки за промяна в законодателството, не със задна дата, защото това няма как да стане“, каза още тя. Министърът изтъкна, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тази санкциите, а актът ще бъде издаден наново.