Владислав Горанов: Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за F 16

Владислав Горанов

Най- вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за преговорите със САЩ за изтребителите F- 16.

На въпрос може ли държавата да си позволи да плати наведнъж, Горанов заяви: „Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост може“. „Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант“, посочи министърът. „В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента“, обясни Владислав Горанов.

„2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, каза министърът. „Обсъждаме сроковете с американската страна. Най- вероятно до есента трябва да сме наясно със всичко“, допълни Горанов.

Финансовият министър каза още, че не му е известно името му да е в списъка на прокуратурата за партийните субсидии.

„Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете“, заяви той, цитиран от „Фокус“.

Попитан кои са служителите на Министерството на финансите, за които прокуратурата има съмнение, че са извършили престъпление, Горанов посочи: „Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва“. „Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност.