Пет кучета порода „Кане корсо“ убиха 39-годишен мъж

Порода Кане Корсо или италиански мастиф

Пет домашни кучета убиха 39-годишен мъж в софийското село Владо Тричков. Малко след 16.00 часа на 6 юни на тел. 112 жена е подала сигнал за намерен труп на мъж в гориста местност в землището на селото.

На метри от мястото се намира къщата, в която са отглеждани кучетата. Те са от породата „Кане корсо“. Къщата няма ограда. Местните разказват, че на собственика многократно са били правени предписания да построи такава, но той така и не го направил.

На място незабавно са изпратени полицейски служители. При огледа на местопроизшествието по тялото на мъжа и около него са установени следи от животински стъпки. Според извършената аутопсия той е нахапан от кучета и е починал от кръвозагуба.

41-годишният собственик е задържан, като софийският окръжен прокурор Наталия Николова съобщи, че ще му бъде повдигнато обвинение за това, че не е положил достатъчно грижи за кучетата. Те са иззети и настанени във ветеринарна клиника в столицата, като им е назначена дентална експертиза.

Собственикът на кучетата е оказал пълно съдействие на полицията, съобщиха още разследващите.

Директорът на ОДМВР – София старши комисар Николай Спасов съобщи, че през 2016 г. заради същите кучета в полицията е бил подаден сигнал срещу собственика. „Тогава са съставени протоколи да се грижи за животните и да направи така, че те да не напускат двора“, обясни той. Спасов уточни, че и починалият също е имал куче, но то не е било с него по време на инцидента. Животното е открито на адрес в селото, където 39-годишният мъж е живеел и се е грижил за болната си майка.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под надзора на Софийска окръжна прокуратура.