Адвокатът на ученика от Пловдив: Нямал е никакво намерение да убива хора, направил го е от любопитство

Вкъщи е, чувства се много по-добре след няколко дни в ареста. Обикновено семейство с три деца, с малък бизнес. Клиентът ми е най-големият. Добър ученик е, не отличник, но добър ученик, заяви пред бТВ Емил Велинов, адвокат на 16-годишния ученик от Пловдив, който бе изработил взривни вещества след комуникация с мъж, представящ се за член на ИДИЛ.

„Родителите сигнализират за кореспонденция в телефона му с мъж, представящ се за член на ИДИЛ. Тя е на английски. След сигнала ДАНС предприема мерки. Започват срещи с психолог. Ученикът е получавал е снимки, свързани с дейността на ИДИЛ. Детето не е обучавано. То е кореспондирало само онлайн с този човек. От чисто любопитство се интересува от забранени неща и леки взривни устройства. Намерените взривни устройства не могат да предизвикат взрив сами по себе си, ако не се дооборудват с необходимите неща“, добави юристът.

„Тези неща стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време – щеше. Бил е подведен от човека, с когото е разговарял, от чисто любопитство. Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл. Това дете се грижи за собственото си братче – толкова жалостиво и добро дете. То е спасило човешко същество – братчето си. Този човек не може да се твърди, че иска да нарани някого“, обясни Велинов.

От думите на адвоката стана ясно, че ученикът от Пловдив приел исляма за 2 часа, после размислил и отново приел християнството. „Книгата е купена от баща му, за да прочете какво представлява ИДИЛ, за да разбуни заблуждението, в което е попаднал сина му“, каза още защитникът на 16-годишния младеж.

„Наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Нека малкият да понесе някакво наказание, но нека да е справедливо и да е на база събраните доказателства, не знам какви ще са те“, завърши Велинов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.