Азис: Ромско-български семейства са пътят към интеграцията

Азис и Рут Колева

Вярвам, че смесването на двойките – българи и цигани – е най-силният и бърз начин да бъдем интегрирани към това общество. Така ще се научим да ходим на училище, така ще се научим да работим.

Това коментира поп-фолк изпълнителят Азис пред Нова тв по повод новата си песен „Циганче“. Видеото към песента разказва за любов между мъж ром и бяла жена, като в ролите са самият изпълнител и певицата Рут Колева.

Според текста тя се срамува от факта, че е влюбена в него. „Защо от всички криеш, че обичаш черното, момчето скъсано, бедното? Недей да се срамуваш от моя цвят на кожата, какво ще кажат хората“, пее Азис. „Живееш все едно няма ме – защо ме криеш сякаш съм ужасно престъпление?“

Клипът в YouTube вече се радва на около 1,3 млн. гледания, като предизвика редица коментари в социалните мрежи. В интервюто Азис заяви, че се надява ромите да чуят посланието му, тъй като „българите ще ме разберат лесно“.

„За мен един от начините да бъдем интегрирани в това общество, сред белите хора, е да се смесим с тях. Кръвта трябва да се смеси – вярвам, че смесените двойки ще докарат успех на тази идея. Ще доведат след себе си супер готини неща“, коментира Азис. „Вярвам, че кючекът трябва да се пренесе в българския дом и народната музика – в циганската къща“, допълни той.

Според него дори обществото да си мисли, че вече е „над нещата“, хората масово все още смятат, че това е неестествено. На въпрос дали неговото дете е циганче, Азис отговори:

„Вероятно, щом аз съм бащата, е циганче. Но то няма тези цветови проблем и имаше щастието да се роди платинено русо и да остане такова. Да, ще си намери по-лесно работа.“

Азис още заяви, че няма за цел да предизвика скандал, а песента е написана седмица след като самият той е бил отхвърлен от човек, макар и „не нарочно“.

„Не ме боли, даже леко се засмях и продължих да си върша работата, защото аз пак твърдя, че винаги черният остава черен. Никога няма да бъде бял“, коментира той.

На въпрос защо е избрал точно Рут Колева да участва в клипа, той отговори, че е и защото е знаел, че ще предизвика остри реакции, и защото много я харесва като човек.

„Просто е Рут Колева и тя олицетворява всичко това, което не съм аз – бяла е, занимава се с култура“, допълни той.