Георги Алексиев: Трябва да осъзнаем, че терористите не са само едни хора с бради, които идват, всяват хаос и си отиват

Ислямска държава

Службите подходиха правилно при случая с 16-годишното момче, хванато в Пловдив и обвинено в тероризъм. Това е мнението на Георги Алексиев – председател на антитерористичния център „Архангел“.

„Понякога шоковата терапия е подходящо лечение. Обществото трябва да бъде „разтресено“, за да може да разбере, че проблемите на тероризма не са само на хартия и терористите не са само тия прословути хора с бради, които идват от определени държави, да всеят хаос и да си заминават. В самото общество трябва да се създаде една непримиримост към тероризма“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Към момента това, което организации от нашия тип могат да извършват, е основно в превенция на терористичните въздействия. По този повод имаме изградена стройна система, изградени антитерористични центрове, регионално разположени. Основната им цел е събиране на информация, анализ и при установяване на някакви рискови ситуации, уведомяване на службите“, обясни Алексиев.

По думите му досега от организацията не са установявали рискови ситуации, но за предпоставки за такива са уведомявали службите, които са реагирали мигновено.

Алексиев е категоричен, че превенцията на тероризма трябва да се води по две направления:

„Това, което е по линия на Интернет и разкрития на вербовки – това е приоритет на службите. Нашата роля е основно в работата с частните охранителни дружества, с ръководства на училища и с големите търговски центрове“.

Според него е добре да се повиши ролята на такива организации, защото службите нямат необходимия ресурс, за да покрият целия сектор.