Юнкер призна, че е искал да оглави ЕС, вместо ЕК

Жан-Клод Юнкер Снимка: Европейска комисия, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като ръководител на институцията в пространно интервю за изданието „Политико“, излъчвано на живо.

Юнкер за пръв път призна, че през 2014 г. е предпочитал да оглави Европейския съвет, вместо ЕК. По неговите думи начело на ЕК му се е налагало да работи по 18 часа на ден, докато дейността на председателя на Европейския съвет била на непълно работно време. ЕК не взима окончателните решения, а и силата ми е във воденето на преговори, добави той, цитиран от БТА.

За отношенията с правителствата в ЕС Юнкер отбеляза, че се е налагало да казва „не“, както и че се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската народна партия. Никой не ме е молил да остана втори мандат начело на ЕК.

Председателят на комисията става роб на държавите. Не искам да бъда секретарката на ЕС. Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити, заяви Юнкер.

Той съобщи, че е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари преди пет години, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Той настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат „повече от 17 и по-малко от 20“. Председателят на ЕК отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет.

Юнкер отново настоя правителствата да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначаването на новата ЕК. По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.

Председателят на ЕК изрази очакването германският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в ЕС.

Той добави, че харесва Доналд Тръмп като държавен глава, а ЕС е сгрешил, като не е изразил необходимото уважение към президента на САЩ. Юнкер отново заяви, че който и да бъде избран за следващ премиер на Великобритания, постигнатата сделка с ЕС не подлежи на предоговаряне.
Ценя Великобритания възможно най-високо, дължим на британците много – нямаше да сме тук без тях.

Съжалявам само, че бях помолен от премиера Дейвид Камерън ЕК да не се меси в кампанията за референдума. Така се откри място за разпространението на всякакви лъжи, смешки, откъснати от действителността, коментира Юнкер. Той отказа да изрази предпочитание кой да бъде следващият британски премиер.

По неговите думи Северна Македония е изпълнила всички поставени изисквания, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. За Албания той бе по-сдържан и посочи, че според ЕК Тирана е предприела „поисканите стъпки“. Като съжаление за несвършена работа в мандата си Юнкер посочи липсата на решение по въпроса за Кипър. Бяхме много близо до решение, но изведнъж всичко се изпари, поясни той.

Юнкер каза, че ЕС няма нужда от по-големи цели за опазването на природата, а трябва да изпълни вече приетите решения. Той добави, че Европа остава твърде зависима от двустранната търговия, която осигурява 36 милиона работни места.
ЕС никога не е бил толкова влиятелен, колкото в последните пет години, заяви председателят на ЕК.

Той допълни, че ще напише книга за престоя си начело на комисията.