Закрила на детето: До 3000 лв. глоба за сайта, разкрил името на ученика от Пловдив

Агенция за закрила на детето

След разгласяването на информацията за предотвратен атентат в Пловдив започна полемика нарушени ли са правата на 16-годишния ученик, обвинен в тероризъм.

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) заявиха, че правата на момчето са нарушени, защото са изнесени данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран.

Това е нарушение на Закона за закрила на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 г., трябва да се вземе и неговото съгласие, обясни в „Тази сутрин“ Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

Изнесени са данни за самоличността на ученика, къде учи и в кой клас е. Всичко това е станало медийно достояние.

ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение. Уведомени са дирекция „Социално подпомагане” – Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството. Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лв. при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв.

4 Comments

  1. Подкрепям горещо г-жа Димоеа!Какво дете е това? Стига вече съжаления!

  2. Става въпрос не само за права, а за ангажиране на отговорност – наказателна отговорност се носи след навършване на 16 г. възраст, следователно не става въпрос за дете от гледна точка на НК. Едва след произнасяне на присъда, тя ще бъде заменена с по-лека /обществено порицание или изпитателен срок/, защото осъденият е непълнолетен, но до тогава е заподозрян или обвиняем, като всеки друг. Има стотици престъпници на 16+ години в България, те също са „дете“ на някого и жертва на нещо, например на наркодилъри, но имената им се появяват, репортерките тикат микрофони на майките им, учителите им научават и т.н. Какво трябва да направи прокуратурата сега – да урежда фалшиви болнични на ученика, за да не се досетят съучениците му, че е той? Да не разпитват учителите и съседите, че косвено ще му разкрият самоличността пред тях?

  3. Ако това дете беше убило сто деца от своето училище. -тогава вие от закрила на детето какво щяхте да защитавате .Този терорист -садист дали ще го третират като дете .-това дете не трябва да се третира като дете -ало вие от агенцията кого защитавате ами правата на другите деца .

Коментарите са ограничени.