Китин Муньос връчи флага на Клуба на изследователите в Ню Йорк на испанския кораб „Хуан Себастиан де Елкано“

По повод 500-годишнината от първото околосветско пътешествие Китин Муньос връчи флага на Клуба на изследователите в Ню Йорк на испанския кораб „Хуан Себастиан де Елкано“. 

Клубът на изследователите в Ню Йорк е организация на международно признати изследователи и учени, която е основана в далечната 1905 г.
С връчването на този флаг престижната институция се присъединява към отбелязването на 500-годишнина от първото околосветско пътешествие, извършено от Фернандо Магелан и Хуан Себастиан де Елкано през 1519 – 1522 г., и е признание за  приноса на испанската корона към световната изследователска история.

На годишната среща на Клуба на изследователите в Ню Йорк през м.март тази година бе решено, че организацията през  2020 година ще отдаде почит на тази толкова важна за световното корабоплаване експедиция. Съпругът на Н.Ц.В. Княгиня Калина г-н Китин Муньос е един от инициаторите на това събитие.

На официална церемонията Китин Муньос и Ричард Уис, председател на Клуба на изследователите в Ню Йорк, тържествено връчиха легендарния флаг на командира на кораба Игнасио Пас Гарсия.

Сред присъстващите на събитието бяха Адмирал Игнасио Оркада Рубио, секретар на комисията към Министерство на отбраната на Кралство Испания, отговаряща за честванията на 500-годишнина от първото околосветско пътешествие, посланикът на Испания в САЩ Н.Пр. Сантяго Кабанас Ансорена, както и представители на Нюйоркския клуб на изследователите.