НОВА прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Колаж: Свободна Европа

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, научи Свободна Европа. Двете са потвърдили информацията, но са отказали коментар.

До прекратените договори се стигна след като в началото на месеца стана известно, че новото ръководство на медията е поставило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения.

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

През април „Адванс медиа груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG финализираха продажбата на „Нова Броудкастинг груп“. Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията, а председател на съвета на директорите на „Нова Броудкастинг груп“ стана Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, но тя не отговори на позвъняванията.

„Нова Броудкастинг груп“ АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

След смяната на собствеността журналистите в Нова телевизия започнаха да говорят неофициално за цензура. Впоследствие част от тях разясниха случващото се и с имената си. Първи това направиха спортните журналисти от сайта „Гонг.бг“, които се оплакаха от „външна намеса“ в редакционната им политика.

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на „Нетинфо“, обяви в профила си във Фейсбук, че вижда „засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарикнюз“.

Преди два дни с решение на Съвета на директорите на „Нетинфо“ Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен директор. Нова телевизия вече напуснаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

3 Comments

  1. Градината трябва да се почисти,пълна е с плевели.

  2. Е, защо тогава лъжат, че са уволнени? Ако наистина са им предложили НЕтрудови, а обикновени договори, това е най-доброто за тях и съответства на действителното състояние. Трудовият договор означава задължително работно време и работно място и взаимоотношения на трудова дисциплина, тоест подчинение на работника към работодателя. Единственият случай, в който работникът може да откажа да извърши нещо е, ако се нарушава закон. Неграмотно в горната статия е написано, че гражданските договори предвиждали санкции, напротив – най-много възможности за санкции дават трудовите договори, а в гражданските изобщо не може да има дисциплинарна отговорност, понижение, имуществени санкции и пр. Ако авторът има предвид, че журналистът, отказвайки да работи по някоя тема, то няма да получи и възнаграждение – това е нормалрно, но не е санкция, а пълно неплащане, защото плащане при гражданските договори се дължи на произведен продукт, а не за изтекло работно време. Във всеки случай, бидейки на трудови договори не могат да откажат да работят по възложена задача, а журналистическата свободата е в това, че по възложената тема могат да представят своето лично виждане, но съобразявайки се с етичните професионални стандарти. По мое мнение, тия женици изобщо не са ходили на работа, но са получавали редовни заплати. Големи заплати.

  3. Въпреки, че много хора ще го определят като пореден пример за тоталитарния режим, в който се намираме смятам, че новият собственик е в правото си да поднови Нова. Човек, който като подставено лице на ДПС купува заедно с Нова и най-посещаваните сайтов в България за стотици милиони би трябвало да очаква и нещо в замяна било то по-качествен контрол на информация или друго. Важното е да има стабилност.

Коментарите са ограничени.