Фандъкова: София за първи път ще има аквапарк

Йорданка Фандъкова Снимка: Гео Калев

Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на дейностите по разширението на парк „Възраждане“, предаде Агенция „Фокус“.

„В момента изграждаме нови около 25 декара парково пространство на територията на новия парк „Възраждане“ в София. 19 декара е реално парковата част, която предстои да бъде завършена, заедно с настилката и насаждането на над 600 нови дървета, пейки, кошчета, чешми и всичко както си му е редът за един парк“, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя отбеляза, че за първи път в София се изгражда обществен аквапарк. По думите й има и около 6 декара със сграда, която има подземно ниво.

„Там ще има закрит басейн с минерална вода около 25 метра дължина и съответно със СПА зона, в която ще има различни процедури. В сградата се предвижда на второто ниво да има ресторант за бързо хранене. На покрива ще започнат и стартовите площадки за възрастните. В зоната на аквапарка ще бъдат изградени 5 открити басейна“, посочи столичният кмет. Тя подчерта, че това е комплекс за цялото семейство.

„Предвиждат се детски басейни, бебешки и всичко, което е необходимо за една почивка на семейството. Възложител на проекта е общинското дружество „Софийски имоти“, което е скандално известно в миналото за всички, които се опитват да забравят от къде тръгнахме. То изгради до този момент първия етап на парк „Възраждане“ и го стопанисва. В момента изгражда, като възложител тази част“, изтъкна кметът на София.

Фандъкова припомни, че на това място е имало много сериозни проблеми със собствеността. „Това, което направи екипът на „Софийски имоти“, заедно с подкрепата на колегите от Общинския съвет, това е че успяхме да защитим собствеността на тези около 25 декара. Именно за това беше възможно да започнем изпълнението на парка. Очаквам до края на годината да бъде приключен, независимо от климатичните условия, защото в момента се работи в график. Над 60% от дейностите са изпълнени. Някои от тях не се виждат, защото цялата подземна инфраструктура е готова, с всички мрежи. Това ме информираха изпълнителите и възложителят. Тук е и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Тя съдейства с всичко“, каза още Фандъкова, като подчерта, че очаква да има голям интерес към парка.

Ето така ще изглежда аквапаркът.