Фрмацевти обещаха на ДПС по-ниски цени на лекарствата ако се намали ДДС

Мустафа Карадайъ обясни, че целта на срещата е била да се стартира широк обществен дебат

От фармацевтичния бранш смятат, че евентуално намаляване на ДДС за лекарствата би намалило цените, но ще се появи проблем с дофинансирането на Здравната каса. 

Това стана ясно след срещата в НС заради обявената законодателна инициатива на партията за намаляване на ДДС върху лекарствата, съобщи БНР.

ДПС е получило реална гаранция за намаляване на цените за крайния потребител, ако има данъчно облекчение, обяви лидерът Мустафа Карадайъ:

„Получихме уверението с фактически карти, с диаграми. Бяха много подготвени. Според браншовите организации целеният ефект би се получил при намаляване на ДДС, като те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти.“

Карадайъ обясни, че целта на срещата е била да се стартира широк обществен дебат:

„Най-вече с хората, които са в бранша, за да се види експертният резултат какъв би бил евентуално и дали може да се постигне тази цел, каквато е нашата идея, а именно намаляване на цените на лекарствата за крайните потребители“, обясни той.

В срещата участваха представители на Българската генерична фармацевтична асоциация и на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

По темата трябва да се търси баланс, тъй като, когато се получи ефектът от намаляване на ставката на ДДС или нулева ставка, ефектът върху фиска най-вероятно ще се отрази реципрочно на финансирането на Здравната каса в бюджета, предупреди Йордан Цонев.

„Което е 1,1 млрд. за тази година. Ефектът  би бил – да кажем-  в различните случаи различен, 300, 500, 150 и така нататък, зависи в кои групи. Така че тук имаме да изчистваме още въпроси“.

Започват и първите консултации с производители на брашно и на тестени изделия, съобщи депутатът Делян Пеевски и коментира инициативата си за намаляване на ДДС за някои стоки:

„Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите.

…Радваме се, че управляващите ни чуха за безплатните детски градини. Продължаваме с намаляването на ДДС на хляба, а след това – и на книгите“, завърши Пеевски.