„Война и мир“ – концерт на свещи на 19 юни

„Война и мир“, един концерт на свещи с още по-силно послание. След като електричеството не беше на страната на музиката на 7 май, с нова дата – 19 юни на голяма сцена в зала България Кварто квартет ще изпълнят изключителните творби – струнен квартет № 8 на Шостакович и струнен квартет №1 в ре мажор на Чайковски.

С майсторското си изпълнение и в загадъчна, романтична атмосфера на свещи, артистите ще пресъздадат внушителни картини на войната и мирът.  

Никак не е случаен изборът на произведенията в този концерт и  подбраното заглавие. Замисълът на музикантите отново е свързан с преживяване на дълбока душевност и на творчество в цялата му пълнота. Със своите струнни инструменти и красотата на музиката сред дискретна светлина на свещи, артистите от Кварто ще обрисуват най-силните моменти и контрасти от живота и от времето на миналия век.

За посланието и контрапункта на мирът и войната, Кварто са подбрали две изключителни творби: – струнен квартет № 8 на Шостакович, написан от композитора по време на работата му по партитурата за филма „Пет дни, пет нощи“, когато се е намирал в Дрезден. Квартет № 8, формално посветен на „паметта на жертвите на фашизма и войната”, но е личен спомен за собствените унижения и постоянни опасности за масовия терор, които подтикват композитора да създаде едно от най-искрените автобиографични произведения. Автобиографичните особености са дадени на фона на широк спектър от емоции, развиващи се повече върху симфоничен, отколкото на камерен мащаб.     

Мирът и красотата  музикантите от Кварто са избрали да представят чрез струнен квартет №1 в ре мажор на Чайковски. По самата си същност, той е простичък и непретенциозен по форма и текстура, привлича със свежестта на звука, светлото настроение, спонтанността на мелодичния израз, ефирния и ясен характер на музиката. Квартетът е едно от най-добрите постижения на ранните творби на великия руски композитор, което бързо станало широко известено и това било едно от първите произведения на композитора, прозвучало в Западна Европа. Първите части, поддържани в успокояващи лирични тонове се контрастират с хумористично скерцо с гениална игра на ритми и енергичен заряд на финала. Друга част на квартета, базирана на фолклорна песен е станала популярна по време на живота на композитора и е била едно от най-често изпълняваните музикални произведения.     

През вечерта на 19 юни ще се потопите в контрастните картини на живота, израз на творчеството на Шостакович и Чайковски в изпълнение на Кварто Квартет към Софийска филхармония.

Билети на касата на залата или в електронната мрежа.

https://epaygo.bg/5882080095?saleid=5882080095

1 Коментар

  1. Великолепни музиканти.
    Не пропускам техен концерт.

Коментарите са ограничени.