ГЕРБ: Всички популисти, които искаха да сменят системата, започнаха да плачат за своите субсидии

Няма предложение или идея на ГЕРБ. Има решение на Министерския съвет, което беше внесено от министър-председателя. Истината е, че това, което беше заложено в предложението се случи. Маските паднаха. Всички популисти, които искаха да сменят системата, започнаха да плачат за своите субсидии. Някои партии имат празен бюджет.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев в разговор по темата за намаляването на партийните субсидии – предложение, което мина първо четене в парламента.

„Когато една политическа сила си управлява добре парите, това личи“, каза още той в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Това е една дивашко-популистка идея. Подобно нещо като поведение от ГЕРБ, показва липса на последователност. Защо след като ГЕРБ имат пари отказаха предложението на проф.(Румен) Гечев да се върнат пари, след като има натрупване в държавния бюджет. ГЕРБ разполага с държавния бюджет, за това и нямат проблем с парите“, отвърна му депутатът от БСП Александър Симов.

„Единствената партия, която заяви позиция и беше против това да се намалят субсидиите беше ДПС. Политическите партии трябва да се финансират. Разходите на партиите от субсидии са публични. Но ние ще внесем предложението си за 0 лв, защото дали ще са 1,2 или 5 лв. те няма да са достатъчни да се финансират партиите. При условия, че субсидята няма да покрие тези разходи на политическите партии, трябва да отворим систеамата за финасиране и да кажем по кой модел и как ще се финансира. Ако няма да е бюджетно финансиране, трябва да кажем модела. Едната възможност е американския модел, който е изцяло външно финансиране и е публично прозрачно, другите модели са европейските, които всички са с държавна субсидия под една или друга форма“, коментира и депутатът от ДПС Халил Летифов.

„Ние сме от малкото партии със собствености и нямаме проблем с финансирането. Този дебат започна заради това, че БСП загуби драматично изборите. Може субсидията да остане каквато е сега, но да има до 5 милиона лева например. Ние сме за междинно положение – партийните субсидии да са 4-5 лева“, каза пък депутатът от ВМРО Александър Сиди.