Спецпрокуратурата за ученика, готвел атентат в Пловдив: Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа

Книга за Ислямска държава Снимка: МВР

Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив, обвинен за тероризъм, и вербовчика от „Ислямска държава“, от която става ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт. Това обяви в извънредно изявление говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от в. 24 часа.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация, остава валидно.

„От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България“, каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с „Ислямска държава“ не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства – видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.

„Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа“, каза говорителката. Тя поясни, че прокуратурата ще запази интересите и правата на ученика, но няма да се откаже да поиска от апелативния спецсъд неговото задържане, тъй като има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

От тук нататък отговорността е на съда, каза Милева и не се съгласи с медийни публикации против прокуратурата и службите за сигурност.

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния.