Плажове без обществен път до тях няма да се отдават под наем

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде Агенция „Фокус“.

Промените предвиждат да не може да се възлагат на концесия или да се отдават под наем морски плажове, които граничат със защитените територии и до тях не е осигурен достъп чрез отворен за обществено ползване път.

Както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.

Предложението за промените беше направено от лидерa на НФСБ Валери Симеонов и депутати от партията.

По време на дебатите Симеонов посочи, че промените ще обхванат 10 плажа, които се намират на юг от Царево.

„Смисълът на предложението ни е на всеки плаж да има достъп до превозни средства до него. До всеки плаж да има пътен достъп – може да е черен път, може да е чакъл. Но в случаите, в които няма пътна връзка, когато има удавяне или инфаркт, линейката не може да стигне до плажа. А това е крайно необходимо. Или ако в заведение на плаж възникне пожар, пожарната не може да отиде. Ако имаме сбиване, полицията също не може да отиде до там. А понякога минутите решават въпроса за смъртта и живота на хората. Така че път до всеки плаж трябва да има“, заяви Симеонов.

Той посочи, че друга причина за предложението е, че тези плажове се взимат от концесионери, за да се слагат някакви обекти, от които да се печели.

„Но тези заведения например генерират боклуци. Как те могат да се извозят? По никакъв начин. Т.е. когато няма път до плажа, той е обречен на необслужване, зариване с боклуци и на риск от смърт. Това са аргументите да направим това предложение“, обясни Симеонов.