Може ли Мая Манолова да стане кмет на София?

Мая Манолова в Шоуто на Слави

Единственият начин БСП да обяви, че е спечелила местните избори, е да победи в столицата

Евгени Петров

Ще се опитам с различни примери да обясня защо настоящият омбудсман има големи шансове да спечели местния вот в София.

1/ На евроизборите ГЕРБ спечели в столицата с притеснително малко пред БСП. Резултатът трябва сериозно да разтревожи управляващата партия, която на много места в провинцията победи с далеч по-голяма разлика.

2/ Доколкото местните избори се отъждествяват най-вече с кметските, те са в основата си мажоритарни. Точно тук е силата на Манолова, чийто рейтинг е най-висок и неизвестно защо се мери от социолозите заедно с рейтинга на политиците.

3/ По правилото, че всяка власт изхабява, Йорданка Фандъкова е в по-неизгодна позиция. Дългогодишното й кметуване, съчетано с агресивни критики персонално към нея само подсилват позициите на Манолова.

4/ Много привърженици на ГЕРБ очакват загуба на Манолова заради „дивия й популизъм“, но грешат. Основната маса от избиратели не разсъждават прагматично, а емоционално и са готови да повярват на това, което искат да чуят.

5/ 30 километра ново и модерно метро понякога имат по-малко значение от километър зле ремонтирана централна улица.

6/ Битката за София ще бъде ГЕРБ срещу всички останали, където срещу кандидата на управляващите освен БСП агресивно ще играе и „Демократична България“, която можем да наречем „трета политическа сила“ в столицата.

7/ БСП знаят, че единственият начин да обявят, че са спечелили тези избори, е да спечелят столицата. Затова те ще направят и невъзможните компромиси да го постигнат.

8/ Във връзка с т.6 Калоян Паргов вече заяви, че ако Манолова реши да се кандидатира, столичната организация ще я подкрепи енергично и я определи като „гласът на народа“. От своя страна в последно време Манолова спря да отрича, че ще се кандидатира, а нейното „не съм решила“ все повече звучи като съгласие.

9/ От победата на Манолова има полза както опозиционното крило в БСП, което ще я подкрепи безусловно, така и самата Нинова. Ако Нинова бъде преизбрана на конгреса, тя също ще подкрепи Манолова, защото победата на БСП в София е гарант за собственото й политическо оцеляване /виж и т. 7/.

10/ Не забравяйте Слави Трифонов. Той също може да участва в надпреварата за кметския стол, а на втори тур да прехвърли гласовете си, заедно с тези на „Демократична България“, към Мая Манолова /виж т.6/

Вместо заключение: Има реална опасност управлението на София да попадне в ръцете на войнстващия популизъм. Ако това стане, единственият антидот ще бъде мнозинство в общинския съвет, различно от политическата подкрепа за кмета.

11 Comments

  1. „…30 километра ново и модерно метро…“?! Ново и модерно, прикачено към софийското метро, звучи като дървено желязо. Съветската концепция за метрополитен в нов руски вариант, кръстен ни повече, ни – по-малко Сименс (Отскочете до Лондон да видите Сименса). Най-невъзвращаемата инвестиция на България. Всичките му български автори и лобисти под зависимост са здравата паникьосани – няма пътникопоток, има неоправдани разходи. И затова – тайно и полека „махаме трамвая“,правим „линеен парк“ нагоре по хълма! А? „Купуваме тролеи“ да ни довозват до метростанциите. Пак – пари нахалос, пак товари претоварените профили на софийските булеварди, изпусни питомното и гони дивото, като в „безкрайната руска степ“ или, по-скоро „безкрайното руско безочие“. Но то може да вирее само ако има кой да се лови. Тука има. Както пеят шопите „Море, има, има, кога нема/ Море, нема, нема, само лаже“. Затова си отива кметицата, каквото и да говори. Ако Манолова си мисли, че по адвокатски кюстендилски ще се оправи с изпедепцаните тарикати, руски приятели, от софийската община, да се пробва. Но моето мнение е, че тя се заглежда къде главен прокурор и като „куца“ яребица търкаля камъните на кметските избори, белким никой не се сети да потърси гнездото и.

  2. Голям кеф ще е Маямата да стане кмет на София….. с логореята си ще прогони софиянци… и София ще стане тих и спокоен град!

  3. Може ама не бива! Хората които приказват много работа не вършат!

  4. Омръзна ми,в България мине,не мине и комунистите аха да вземат властта.Е така се живее трудно и за това младите/и не съвсем младите/,ще си нарамят торбичката и хайде навън.

  5. Четейки всички 10 точки съм съгласна че има голяма опасност Мая/сестра Галева/да спечели в София. Тя няма нужда от субсидиите на БСП защото може да се финансира и сама нали е сестра на мафиоти. Винаги във всички избори е било ГЕРБ срещу всички и всички срещу ГЕРБ. До сега софиянци са били много разумно. Дано и този път ме повярват на популистката Мая.

  6. г-н Петров, мин-председателят да не би да не е е войнстващ популист ? но властта е в него. ще е жалко за София, ако г-жа Манолова/г-н Трифонов станат градоначалничка/к, но в този ред на мисли отдавна е жалко за България с мин председател като сегашния.

  7. То в омразата си и завистта , българина е склонен да изхвърли “ с водата и бебето“.БСП е във финансов фалит , може да си изберете Манолова да си финансирате партията.Сигурен съм , че Фандъкова вече се умори , въпреки пословичната си твърдост и издържливост , но да я смените с Манолова, която се слави само с махленския си нрав , е трябва много да сте слънчасали.Но …нейсе смешен народ , смешен кмет …за 5 години- квот гепят , все ще им е от файда.

  8. Не МОЖЕ, а ТРЯБВА, за да има ред най-после в столицата.

    • Братя Галеви ли ще наложат реда в София?

Коментарите са ограничени.