В София ще има посолство на Обединените арабски емирства

Министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян е на посещение в България.По време на визитата си у нас шейх Абдула ще открие посолство на емирствата в София.

От началото на 2018 година функционират дипломатически представителства на ниво посолства в столиците на двете страни. Българското посолство в Абу Даби беше открито през април 2018 г. от Екатерина Захариева. В ОАЕ живее и най-голямата българска общност в Персийския залив, която наброява 3000 души.

Акцент в срещата между министър Захариева и шейх Абдула е бил търговският обмен между двете държави. Според Захариева обменът е нищожен в сравнение със възможностите на пазарите ни. Тя обърна внимание, че само в рамките на последните няколко месеца има над 12 посещения на министри от двете страни. Само за шест месеца, от октомври 2018 до март 2019, са проведени редица посещения, като най-значимото събитие беше официално посещение на министър-председателя Борисов в ОАЕ, което е и първата двустранна визита на най-високо правителствено ниво. Екатерина Захариева изтъкна, че българската общност в ОАЕ, дава добра основа за топли връзки с емирствата.

На срещата бе обсъдено сътрудничество в различни сфери, като външният министър изрази надежда взаимодействието във високите технологии да бъде по-близко. След разговорите ще се установяват редовни контакти между дипломатите на ОАЕ и България. Правителството е поело ангажимент за по- бързо придвижване на процедурата по даване на разрешение емирска авиокомпания да оперира на нашия пазар. Предстои да се подпишат споразумения в сферите на икономиката, образованието и земеделието, за които съгласуването е започнало.

„Отношенията между ОАЕ и България са отношения на доверие и желание за развитието им“, заяви след срещата шейх Абдула. Той изтъкна, че двете страни ще положат усилия отношенията им да се развият и да открият нови перспективи. Според него трябва да се работи по сътрудничеството в икономиката, туризма и инвестициите, което не е на добро ниво. При разговорите е постигнато решението да има отворен канал за връзка между престолонаследника на ОАЕ и премиера Бойко Борисов, който да бъде практически, с основна цел – развитие на взаимоотношенията и търсене на шансове и възможности за взаимодействие.

Шейх Абдула се срещна и с министър- председателя Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че след като отношенията между България и ОАЕ са активизирани, е важно динамиката и ползотворното сътрудничество да се запазят. Борисов определи като добра стъпка работата на посолство на ОАЕ в София, което създава допълнителни условия за улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество. Според премиера ще бъде от взаимен интерес, ако се предприемат повече стъпки в сферата на икономическото сътрудничество, увеличаването на стокообмена, взаимодействието в области като информационните технологии, селско стопанство, туризъм, транспорт, сигурност и енергетика.