Нереализиран „протестен вот“ и мобилизация само на твърдото ядро са сред причините за загубата на БСП на евроизборите

В страната не се реализира очакваният „протестен вот“, се посочва в политическия доклад на БСП за резултатите от изборите за Европейски парламент и за задачите на предстоящия местен вот, предаде БТА.

В момента делегатите на 49-ия Конгрес на БСП обсъждат изводите в документа, който беше представен от Валери Жаблянов – председател на изготвилата го работна група.

„Не успяхме да превърнем изборите от „европейски“ в „национални“ – като своеобразен „вот на недоверие“ срещу правителството на Бойко Борисов. Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори след 2017 г. И двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително два пъти на сегашните избори. Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение практически е същата (5,5 процента през 2017 г. и 6,8 процента сега)“, посочват социалистите.

БСП не успя да постигне основната си цел – да спечели изборите за Европейски парламент и да предизвика предсрочни парламентарни избори, се казва още в доклада. От партията отчитат, че не са успели да мобилизират гласоподаватели извън твърдото си ядро, което на моменти дори било объркано между разнопосочните послания от различните кандидати.
БСП пропусна възможността да предложи идеите си на българското общество и остана при ежедневния дебат за злоупотреби и за деформациите на нашето държавно управление, пише още в доклада. Този акцент на кампанията предизвика, от една страна спад на доверието в управляващата партия, но, от друга, консолидация на партийното ядро на ГЕРБ и демотивация за участие в изборите на т.нар. периферия на избирателите, сочи анализът.

Не успяхме ефективно да противодействаме на включилия се активно в кампанията министър-председател през последните две седмици, посочват още от БСП. Според социалистите ключов фактор в кампанията се е оказала и масовата злоупотреба с административен ресурс и бюджетни средства в полза на кампанията на ГЕРБ. На изборите за Европейски парламент БСП не са използвани пълноценно и възможностите на президента на ПЕС Сергей Станишев.

„Безспорно трябва да отбележим ръстът на подадените за БСП гласове, както и спечелените пет мандата, постигнатите първи места в Монтана и Ямбол и на областно ниво в Плевен и Добрич“, се казва още в доклада на БСП.

В разпределението на гласовете за БСП по места може ясно да се открои потенциал за успешно представяне на местните избори в общините при издигане на подходящи кандидатури за кметове, партийно и политическо единство, ясни ангажименти към проблемите на местното самоуправление, смятат социалистите.

„Ние, БСП, трябва да се утвърдим във всяка община като носители на друго качество на живот за хората, които не са облагодетелствани от общински пари и разходи, нямат достъп до невидимите користни стимули на местната власт и искат бъдеще за себе си и децата си“, посочват социалистите и отбелязват, че на предстоящите местни избори следва да обявят своите изцяло социални цели.
„Трябва да намерим пътя към победата на БСП, той не е намерен“, коментира Валери Жаблянов в края на доклада. Той отбеляза, че социалистите са работили на европейските избори, но пътят на победата не се е разкрил пред тях.