Тръмп обвини в. „Ню Йорк таймс“ във „виртуално предателство“

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини в. „Ню Йорк таймс“ във „виртуално предателство“ чрез публикации, според които САЩ предприемат все повече информационни атаки срещу електропроводните мрежи на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Ню Йорк таймс“ току-що пусна материал, в който казват, че САЩ съществено засилват кибератаките си срещу Русия. Това е акт на виртуално предателство“, написа Тръмп в Туитър. „ПРИ ТОВА Е ЛЪЖА!“ – заяви той, като нарече нюйоркския всекидневник „корумпиран“ и повтори обвиненията си, че журналистите са „врагове на народа“.

Вчера вестникът съобщи, че американското правителство е активизирало информационните си атаки срещу  електропроводните мрежи и други обекти в Русия, за да изпрати предупреждение на Москва, заподозряна, че прави същото в САЩ, и за да подготви евентуална кибернетична атака при мащабен конфликт между двете страни.

Според американски представители, цитирани в изданието, Тръмп не бил подробно информиран за тези операции. Пентагонът и тайните служби се колебаели дали да осведомяват президента за текущите операции срещу Москва „от страх как ще реагира той и с оглед възможността той да ги отмени или да ги обсъди с чуждестранни представители, както през 2017 г., когато той спомена за една деликатна операция пред руския външен министър“, обяснява „Ню Йорк таймс“.