Задържаха за разпит Мишел Платини по разследване за корупция

Платини

Мишел Платини беше задържан и разпитан от френската полиция във връзка с разследване за корупция по отношение на решението на УЕФА за предоставяне на Катар на домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година, съобщават френски медии.

Според френското издание Mediapart във вторник сутрин бившият футболист е бил отведен от униформени и е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията, която се намира в парижкото предградие Нантер.

63-годишният французин и бивш шеф на УЕФА е бил задържан по време на акция, която е част от разследване на процеса на избор на домакин за Мондиал’ 22, като е бил откаран за разпит в Антикорупционната служба към Съдебна полиция.

Освен разследването за начина, по който Катар спечели правото да организира турнира, страната е и под международна изолация. Съседните страни от региона прекратиха отношения по обвинения във финансиране на световния тероризъм.

Това не са първите проблеми на трикратния носител на „Златната топка“ със закона. В момента Платини изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе признат за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.