Без дата за преговори с ЕС през октомври няма европерспектива за Северна Македония

Никола Димитров. Снимка: МИА

Ако Македония не получи дата за преговори с ЕС до октомври, това ще сложи точка на европейската перспектива на страната.

Това заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров на съвместна пресконференция със словашкия си колега и настоящ председател на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мирослав Лайчак, който е на посещение в Скопие, съобщи македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.

Димитров заяви, че Македония е направила много и у дома и по отношение на решаване на външните си въпроси през последните две години.

„Успехът на Македония ще бъде важен сигнал за целия регион, че европейската врата е отворена, но ако такова нещо не се случи, това ще сложи точка на тази перспектива и мисля, че това е бремето на страните-членки през следващите няколко месеца“, заяви Димитров.

Лайчак, от своя страна, заяви, че Македония е направила много и сега е ред на ЕС да изпълни обещанията си. Той подчерта, че няма страна-членка, която е против започването на преговори със Скопие, но има такива, които са против разговорите с Албания.