Проф. Овчаров: Граф Дракула е говорел на чист български език

Николай Овчаров

Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Това каза арехеологът проф. Николай Овчаров в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова тв. 

„Граф Дракула, или той не е граф, той е велик воевода на Влахия. Нека си го наречем с титлата и се нарича Йоан III Влад. Това е неговото име, с което той се подписва. Всичко останало вече са по-късни интерпретации. Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Румънската историография, за да излезе от тази неудобна ситуация казва: „Те пишат на църковнославянски език“, обясни проф. Овчаров.

Археологът коментира и отношенията на страната ни със Северна Македония и споровете, които възникнаха покрай личността на Гоце Делчев.

„В случая специално за Северна Македония нещата са малко по-особени, защото говорим за един и същи народ. Винаги ще казвам това. Тук не става дума само за кражба на история, която се прави от десетилетия. Става дума, че това е съкровената част на българската история. Това, което се случва с Гоце Делчев, с нашите възрожденци в последно време – това просто е възмутително”, коментира Николай Овчаров.