Цветанов: ГЕРБ да не допуска в учебниците промяна на истината за комунизма

Цветан Цветанов Снимка: Вевести.бг, архив

Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници. Това коментира Цветан Цветанов.

Изявлението си той направи от профила във Фейсбук по повод журналистически материал в сайта desebg.com, в който се твърди, че в новите учебници по история ще представят комунистическия режим „манипулативно и тенденциозно“.

„В противен случай усилията в тази посока на хора като журналиста Христо Христов, проф. Евелина Келбечева и още много други интелектуалци ще се окажат напразни“, алармира Цветанов.

„Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно е представен комунистическият режим в повечето от новите учебници по история, по които учениците по история за 10-и клас предстои да го изучават наесен“, пише в журналистическата статия, публикувана в сайта desebg.com.

Основателят на сайта – журналистът Христо Христов, е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които са раздадени по училищата за оценка и избор. По думите им 30 години след свалянето на тоталитарния режим, младите поколения на България няма да имат възможност да добият реална представа за случващото се в страната от 1944 г, до 1989 година. Причината е, че в новите учебници голяма част от събитията и фактите или не се споменават, или са изкривени.

Според промените в учебната програма, приета от Министерството на образованието и науката (МОН) през януари 2018 г., периодът  1944-1989 г. трябва да се изучава в самостоятелен раздел. Решението бе взето след силен граждански и политически натиск през последните няколко години. Програмата бе обявена през 2018 г. Тогава от БСП поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, а  от ГЕРБ го защитиха.