НАП и полицията още не са готови с проверката по „Апартаментгейт“

Иван Гешев Снимка: Пресцентър на ВР

НАП и Националната полицията още не са готови с проверките по Апартаментгейт и къщите за гости, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата. 

Проверките бяха възложуни от прокуратурата. За разлика от проверките за конфликт на интереси на антикорупционната комисия, тези на данъчните били много по-задълбочени, тежки и тромави. Започнали са дори ревизии.

По проверките, инициирани за начина, по който са построени къщите за гости, има данни, които говорят за извършени престъпления – злоупотреба с евросредства и документни престъпления.

При мащабна акция срещу канал за трафик на мигранти до момента са задържани 17 човека, каза Гешев и описа структурата на групата като най-мащабна. Те поемали хората – вероятно стотици на ден – от турската граница, настанявали ги в Свиленград или в ромски махали в София за ден-два и после ги изкарвали от България за Сърбия през зелена граница. Плащането при някои мигранти ставало по метода „хавала“. Едни давали пари за цялостното им транспортиране до Западна Европа, други плащали за всяка държава отделно. А цените започвали от няколко хиляди евро на човек. Трафикантите били основно от Афганистан. Не било изключено в тази схема да участват държавни служители, като това можело да са и гранични полицаи.

Информацията за тази група станала ясна при разбиването на друг канал преди две години.

Утре прокуратурата ще решава на кого и какви обвинения да повдигне, обясни Гешев.