Проверяват къщата за гости на Милко Калайджиев

Снимка от фейсбук страницата на Калайджиевата къща.

Инспектиращите влязоха в къщата на певеца Милко Калайджиев в свиленградското село Мезек, съобщи bTV.

Към този момент не са установени нарушения. Къщата се използва по предназначение. Тя е построена преди четири години и все още е в мониторингов период.

Общата стойност на проекта е 435 000 лева, от които 304 000 лева са европейско финансиране.

Къщата от първия ден, в който е построена и пусната за това, за което е направена, се използва само и единствено за гости, обяснява Милко Калайджиев.

Нямам никакви притеснения, заяви той.

Проверяващите уточняват, че къщата има съответните рекламни материали, което показвало, че се използва по предназначение.

Преди служителите на Държавен фонд „Земеделие“, там са влезли и полицаи от Икономическа полиция.

На 22 юни стана ясно, че ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение. В същия ден беше проверена и къща в смолянската община Борино.

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения – хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.