Проучване: Ердоган най-харесван в арабския свят, след него Путин

Ердоган Снимка: Правителствена информационна служба

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-харесваният в арабския свят лидер, показва анкета на арабската секция на Би Би Си, цитирана от БТА.

Проучването, цитирано от турския в. „Акшам“, е било осъществено сред 25 хиляди млади хора от 11 държави – Тунис, Алжир, Судан, Палестина, Мароко, Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Либия.

Ердоган се нарежда убедително на челна позиция, събирайки подкрепа от 51 процента. Държавният глава на Русия Владимир Путин е предпочетен от 28%, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп – от 12% от арабските младежи.

„Най-харесваният лидер е Ердоган“, пише в заглавие и в. „Сабах“, като напомня, че много предишни анкети са откроили турския президент като лидера, ползващ се с най-голямо доверие. Изданието посочва още, че в Судан и Йордания подкрепата за Ердоган превишава 75 процента, докато сред изредените страни Путин заема челното място единствено в Либия, Ливан и Египет.

Същото изследване показва, че страните от региона смятат за най-голяма заплаха Израел. Според Йемен и Ирак това е Иран, като в Ирак на второ място са поставени САЩ.

Същевременно проучването отчита спад в набожността сред арабските страни. От участвалите в допитването 13 процента са казали, че не са религиозни, в сравнение с 8 процента през 2013 г. Отдалечаване от религията се наблюдава преди всичко сред хората на възраст под 30 години, където отговорилите с „не съм религиозен“ са 18 на сто. В Тунис този процент е 30 на сто, а в Либия – над 20 на сто, сочи още проучването, цитирано от „Сабах“.