Патриотите готови за консултации по темата с партийните субсидии

Юлиан Ангелов
Депутатът от ОП Юлиан Ангелов

Всички политически партии в България трябва да са национално отговорни, да преглътнат егото си и да направят дебат по темата за партийните субсидии.

Тази теза изрази пред журналисти в парламента Юлиан Ангелов, секретар на ПГ „Обединени патриоти“ от квотата на ВМРО, предаде БТА.

Според него подобна рязка промяна във финансирането на политическите партии в България няма да доведе до нищо добро нито за управляващите, нито за опозицията. Ангелов коментира отказа на ДПС да участват в консултациите с думите: „Тяхна работа е дали ще участват, или не.“

По въпроса с надвзетите партийни субсидии, които по разчети на финансовото министерство за ВМРО са в размер на 508 хил. лв., Ангелов заяви, че ще имат готовност да ги върнат. „Мислим да го направим поетапно“, уточни той и обясни, че все пак са нужни пари за покриване на организационните разходи.

Относно това какъв да е размерът на партийната субсидия, Ангелов коментира, че от ВМРО са за нейното намаляване. „Били сме и вносители на подобни предложения, но не сме за това партиите да бъдат доведени до фалит и до зависимост от външни субекти, било то фирми или чужди държави, защото това ще стане“, каза депутатът.

Николай Александров, също от ПГ „Обединени патриоти“, каза пред журналисти, че от вчера има готовност за консултации с партиите в парламента, но те най-вероятно ще останат за утрешния ден.

Той посочи, че от „Атака“ са подкрепили предложението на ГЕРБ за един лев субсидия. Като представител на партията, Александров изрази готовност и за връщане на надвзетите субсидии от „Атака“ по възможно най-бързия начин. По разчети на Министерството на финансите сумата, която партията на Волен Сидеров трябва да върне в бюджета, е 539 хил. лева.