Цацаров: Становището на КПКОНПИ няма да повлияе на прокурорската проверка на “Апартаментгейт“ (допълнена)

Сотир Цацаров Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Проверките на прокуратурата по казуса „Апартаментгейт“ продължават. Изходът им ще бъде предопределен от резултатите от данъчните проверки на НАП.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Коментарът си Цацаров направи пред журналисти в парламента, предаде БТА.

Поводът бе констатацията за липсата на нарушения и конфликт на интереси от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество/КПКОНПИ/. По казуса проверки бяха образувани срещу председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министрите Николина Ангелкова и Цецка Цачева, бившите зам.-министри Ваня Колева и Красимир Първанов, както и срещу народния представител Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.

Цацаров обясни, че единият от сигналите – този срещу Цветанов в КПКОНПИ е дело на прокуратурата.“Проверките при нас продължават и те не са свързани с производствата за конфликт на интереси. На всички от проверяваните лица са назначени данъчни проверки и данъчни ревизии, а на някои от тях – и на членове на техните семейства. Резултатът от данъчните проверки и ревизии, които извършва НАП и в момента, и които трябва да бъдат докладвани в прокуратурата – ще предопределят изхода и от прокурорските проверки“, каза още той.

Цацаров обясни, че КПКОНПИ не може да се произнася по отношение на магистрати. „Това е скромната причина, поради която преписката на г-н Панов е препратена към Инспектората на ВСС“, каза още той.

Сотир Цацаров се застъпи за въвеждането на правила при разследването на „тримата големи“ в съдебната власт и настоя за дебат по предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов. Цацаров коментира темата пред журналисти в парламента, където бе приет годишният доклад за дейността на ВСС за 2018 г.

Сотир Цацаров обяви, че правилата са „защитен механизъм срещу произвола“ и настоя, че именно дискусиите ще родят истината. Промените се обсъждат от работна група за приемане на изменения в текстовете на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Закона за съдебната власт /ЗСВ/. Предложението касае възможността за образуване на разследване срещу „тримата големи“ в съдебната власт – главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС да става с одобрението на 17 от членовете на Висшия съдебен съвет.

Цацаров определи като „пълна измама“ твърденията, че поправките се правят едва ли не, за да се отнеме поста на председателя на ВКС Лозан Панов.

„Пълна измама е това, че едва ли не правилата се правят за това, за да се отстрани председателят на ВКС. Нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи. Казвам го съвсем искрено. Такова е моето мнение. Създадените правила го пазят него и който и да е друг председател на ВКС. Дайте да не спекулираме със страхове“, настоя Сотир Цацаров.

Той бе категоричен, че предложеното на правосъдния министър Данаил Кирилов не е съвършено, но не бива да се разкъсва по този начин. Цацаров бе категоричен, че такива правила трябва да бъдат приети и такива препоръки има в последния Доклад на ЕК, където по думите му ясно се посочва, че са необходими правила, касаещи главния прокурор, както и другите висши ръководни длъжности в прокуратурата, с които се гарантира възможността за разследването им.

„Не можем да кажем, че това, което е предложено от г-н Кирилов, е на сто процента образцово, съвършено и то не се нуждае от корекции. Това, което е предложено от него, представлява и е първо такова публично предложение. Вместо да го разкъсаме и да кажем, колко е грешно и колко е несъответно на исканията на Европа, не е ли по-добре то да бъде подложено на тези дискусии, на които е подложено в момента, не е ли по-добре дори да бъде изпратено за становище до Венецианската комисия? Не е ли това по-добре, отколкото да отречем всичко изначално?“, попита Цацаров.