Нинова поиска Жаблянов аут от ИБ на БСП, вижте защо

Корнелия Нинова Снимка: Пресцентър на БСП

Корнелия Нинова предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души, предаде Агенция „Фокус“.

Лидерът на партията предлага още от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването на Жаблянов са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
На вниманието на Бюрото са предложени кандидатурите на общинския съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията.

Нинова е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.

Националният съвет на БСП заседава в централата на партията на „Позитано“ 20. Някои от членовете му коментираха преди началото на пленума очакванията си относно дневния ред и по политически въпроси, съобщи БТА.

Според депутата Антон Кутев председател на предизборния щаб на партията трябва да е Корнелия Нинова и никой друг. Голямата грешка на този предизборен щаб, който е работил досега, е, че не тя е била председател.

В отговор на въпрос дали трябва от Изпълнителното бюро /ИБ/ на партията да бъде отстранен Валери Жаблянов, Кутев каза, че в партията председателят определя кой ще е член на бюрото. Той посочи, че също е бил отстранен от ИБ преди време. „Решава председателят и те отстранява, в това няма драма“, каза той и допълни, че не е сигурен дали ще бъде отстранен само Жаблянов. Тя сигурно ще има по-големи тези и някаква теза за причината, коментира още депутатът.

Народният представител Красимир Янков изрази надежда, че на днешното заседание няма да се направи „опит за чистка“ в ръководството. Той посочи, че ще изрази съпротива, ако се прави чистка в партията. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени административно и политически служители в една партия, каза той и допълни, че ако се правят съкращения сега, то се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно.

Запитан от журналисти дали очаква да бъде освободен от ИБ на БСП, Валери Жаблянов посочи, че най-вероятно това ще се случи, защото в БСП са настъпили дълбоки и трайни промени в последните месеци и критичното мнение се отстранява с всички възможни средства. Политиката, която се води от председателката, деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен модел на управление, каза депутатът Жаблянов. Той коментира още, че БСП е голяма партия, с традиции, и допълни, че БСП „не е председателят си“.

Членът на НС на БСП и народен представител Манол Генов посочи, че нямат официално получен дневен ред на днешния пленум. Според него трябва да има промени в Изпълнителното бюро, да се обсъдят местните избори и да се избере предизборен щаб. Той отбеляза, че е възможно и да се наложи да има съкращения в структурите.