Жаблянов аут от ИБ на БСП, вижте кой влиза

Валери Жаблянов Снимка: БСП
Валери Жаблянов Снимка: БСП

Валери Жаблянов заяви, че БСП се нуждае от преосмисляне на досегашната опозиционна линия

Изпълнителното бюро на БСП се увеличава със седем членове и вече ще има състав от 21 души. Това е решено на днешното заседание на Националния съвет на БСП, каза народният представител Валери Жаблянов, цитиран от БТА.

Той отбеляза още, че е имало предложение на председателя на Националния съвет Корнелия Нинова за неговото изваждане от състава на Бюрото, което е било прието. Отстраняването му е поискано с три аргумента: за това, че не се е постарал достатъчно да подготви доклада за конгреса, за недобра работа на Комисията по идейното и програмно развитие на партията и за отсъствието му от заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което се е състояло през тази седмица, обясни Жаблянов.

Той отбеляза, че докладът е бил резултат от дейността на работна група и е изработен добросъвестно, макар и с критичен тон. Нямаше как да бъде друг, каза депутатът. Според него Комисията по идейното и програмно развитие на НС на БСП участва в разработването на двата основни документа на партията – „Визия за България“ и „Визия за Европа“, които са били оценени по достойнство и от хората. Считам, че комисията работеше, работи и ще продължава да работи пълноценно, каза той и допълни, че третият аргумент е бил пришит допълнително, за да се обоснове предварително взето решение.

По думите му, стои въпросът за идейната дискусия в БСП и до каква степен тя е лява и социалистическа партия. Очевидно сегашната политика на БСП в опозиция не може да спечели огромната подкрепа на българските граждани, каза още Жаблянов и допълни, че БСП се нуждае от преосмисляне на досегашната опозиционна линия. Очевидно е, че това, което ние имаме предвид под опозиция днес, не е това, което очакват българските граждани, каза още той.

Ето ги новите членове

За членове на Изпълнителното бюрo на БСП бяха избрани Манол Генов, Милка Христова, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Николай Бериевски и Асен Гагаузов, предаде Агенция „Фокус“.

Гласуването на кандидатурите е станало в зала анблок и с две трети мнозинство. Предложенията бяха направени от лидера на БСП Корнелия Нинова. Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Тя е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.