Кирил Ананиев: Нецелесъобразното използване на средствата е непростима грешка

Кирил Ананиев Снимка: Пресцентър на НС

Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос на провеждане на хоризонтална политика в цялата страна.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за актуалното състояние на системата на здравеопазването в Северозападна България и посочи, че това се осъществява чрез предстоящи нови медицински стандарти, вече одобрени нови цени на клинични пътеки, предстоящ национален рамков договор за три години, правила за добра медицинска практика.

Министър Ананиев добави, че предстоят и инвестиции по проект за модернизация на спешната помощ, нова политика в областта на специализацията и увеличаване на приема на студенти по медицина и на професионалисти по здравни грижи.

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на сто от населението на страната, посочи министър Ананиев. Бебетата са 2955, във възрастовата група до 17 години са над 60 хил. души, до 64-годишна възраст – 217 хил., а над 65 години – 98 474 души. В трите области населението в младите възрасти е по-малко от средния показател за страната, допълни той. С непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729 души. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на болниците е 19, посочи той, цитиран от БТА.

За капиталови разходи в болницата „Св. Петка“ – Видин, са предвидени 570 хил. лв., за МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, – 1 299 500 лв., за болницата в Монтана – 310 хил. лв., посочи още министър Ананиев.

Министър Ананиев допълни, че в болницата във Враца очакванията са за ръст на приходите с над 30 на сто още през следващото тримесечие. Ще се търси механизъм за осигуряване на медици за спешна помощ, образна диагностика и реанимация, както и ще се ползва максимално потенциалът на 19 специализанти. В болницата ще се възстанови инвазивната кардиология и отделението по съдова хирургия. Водят се преговори за предоставяне на банков заем, за да се елиминират просрочените задължения на болницата, които са над 8 млн. лв., добави той.

Във Видин болницата обслужва банковия си заем равномерно, но там има недостиг на кадри и две отделения не работят с пълния си капацитет. Намирането на специализанти и нови лекари е от ключово значение за болницата.

В Монтана дейностите се развиват ефективно, недостиг има само на уролози.

Няма нужда да се закриват отделения и клиники, а има нужда да се оптимизират и стабилизират, като основният проблем е човешкият ресурс, подчерта министър Ананиев.

Каквато и оздравителна програма да има, когато тече 10-процентната лихва, нищо не е в състояние да помогне на лечебните заведения, но за болниците във Видин и Враца сме в много напреднала фаза на разговори с кредиторите, добави  министър Ананиев.

На 15 юли ще представя вариант на здравноосигурителен модел, който отново ще се обсъди, надявам се – за последен път, след което ще го представя пред Министерския съвет, каза още той. По думите му моделът води до увеличаване на контролните функции на участниците в здравноосигурителния процес. Нецелесъобразното използване на средствата е непростима грешка и ще се постарая всички причини, водещи до това, да бъдат премахнати, увери министър Ананиев.