Красимир Каракачанов е подписал договорите за закупуване на осем самолета F-16

Красимир Каракачанов. Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16, съобщиха от Министерството на отбраната.

На основание Решение на Министерския съвет номер 398/10.07.2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес международни договори /LOAs/ BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ /F-16 Block 70 aircraft and associated support/, международен договор /LOA/ BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ /Мunitions in support of the F-16/, международен договор /LOA/ BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ /Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services/ и международен договор /LOA/ BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема /MIDS JTRS/ /5/ и свързана с нея поддръжка и оборудване“ /Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System /MIDS JTRS/ /5/ and related support and equipment/ – на обща стойност 1,256,153,980 щатски долара.

С тях се договаря доставката от правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. Съгласно Конституцията на България и реда на Закона за международните договори на България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България, посочват от военното ведомство. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.