Красимир Каракачанов е подписал договорите за закупуване на осем самолета F-16

Красимир Каракачанов. Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16, съобщиха от Министерството на отбраната.

На основание Решение на Министерския съвет номер 398/10.07.2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес международни договори /LOAs/ BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ /F-16 Block 70 aircraft and associated support/, международен договор /LOA/ BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ /Мunitions in support of the F-16/, международен договор /LOA/ BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ /Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services/ и международен договор /LOA/ BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема /MIDS JTRS/ /5/ и свързана с нея поддръжка и оборудване“ /Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System /MIDS JTRS/ /5/ and related support and equipment/ – на обща стойност 1,256,153,980 щатски долара.

С тях се договаря доставката от правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. Съгласно Конституцията на България и реда на Закона за международните договори на България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България, посочват от военното ведомство. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.