14 млрд. лв. са приходите от борбата със сивата икономика за последните четири години

Кадър от НОВА

14 млрд. лв. са приходите от борбата със сивата икономика за последните четири години в страната.

Това стана ясно при изслушване на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика.

“Статистиката показва, че от края на 2014 до 2019 г. само за един политически мандат приходите в бюджета са нараснали с 50%“, посочи Владислав Горанов.

Според него държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор. По думите му най-опасното на сивата икономика е това, че поставя неравнопоставеност между стопанските субекти и ограничава свободната конкуренция. Той отбеляза, че голяма част от мерките, които са предприети за борба с контрабандата са постоянни и са създали добри практики във времето. Но въпреки това в следващите няколко дни Изпълнителната власт ще предложи нови законодателни инициативи за затягане контрола при охраняване на данъчни складове. С промените се предвижда да бъде редуциран човешкият фактор за сметка на автоматичното наблюдение.

„Една от мерките е поставяне на видеонаблюдение на всички точки на въвеждане и извеждане на данъчните складове“, посочи Горанов, като уточни, че така ще се следи за изнасянето на стоки, които не са въведени в системата. „Ще въведем контрол и на стоките, които са освободени от акциз, например разредители или кофражни масла“, отбеляза той. Горанов коментира, че контролът ще бъде засилен чрез въвеждане на изискване за поставяне на измервателни уреди и автоматично свързване с Агенция „Митници“.

„Съгласете се, че не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или данъчни, или и дори да го сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата“, отбеляза финансовият министър.

По време на изслушването главният прокурор Сотир Цацаров отчете, че за първото тримесечие на 2019 г. контрабандните цигари са 3,8%, което е най-ниското ниво досега. Той коментира и разкритите в последните дни тютюневи фабрики в село Труд и Ръжено Конаре, като припомни, че те са с изключително размери за територията на страната. „Капацитетът на първото производствено хале, разкрито в Ръжево Конаре на 4 юни 2019 г. е 2 тона тютюн на час. А разкритото землище на село Труд – 2 000 цигари на минута“, добави той.

Заместник главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че разкритите фабрики са зареждали 11% от незаконно произведените цигари в страната. По думите му миналата година разкритите фабрики за незаконни цигари са щели да причинят щета за най-малко 500 млн. лв. „Правоохранителните органи са допринесли за предотвратяване на щети в посочените доста сериозни размери“, уточни Гешев.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов българските служби освен в страната участват и в акции на партньорски страни, което е в помощ на цялата икономика на ЕС. „Контрабандата е една от приоритетните дейности на организираната престъпна дейност, тъй като с нея се генерират големи ресурси“, поясни той. По думите му тези ресурси се отразяват много лошо на държавния бюджет. Маринов отбеляза, че органите на МВР работят и по отношение на темата за разкриване на незаконна търговия за горива. „Мога да ви уверя, че ще продължим със същите темпове, за да си запазваме тази територия, която сме си отвоювали от престъпния контингент“, подчерта още Младен Маринов.

Според председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев българските институции имат прекрасно взаимодействие и резултатите за това с очевидни. Той смята, че въведената практика прокуратурата да бъде запознавана по-рано с извършваните проверки дава добри резултати. „Резултатите са очевидни, продължаваме да работим напред“, добави Георгиев.

На заседанието присъстваха представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.

Обзор: Агенция „Фокус“