Цветозар Томов: На местните избори – по-добре без машини

Цветозар Томов

Няма разумна подготовка за машинно гласуване на предстоящите местни избори. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия.

Той коментира, че то ще увеличи рисковете, като допълни, че изборът на машини е на най-несигурните устройства – т.нар. машини за директно електронно записване. Няма законодателство, което е предрешило избора на машини от българската държава, добави още той.

„Би трябвало да се промени законодателството така, че да се конкурират всички технологии, които в момента ги има в света, за да можем да направим избор, който е максимално сигурен. Това, обаче, няма кога да стане за местните избори наесен. Вторият проблем е, че в момента нямаме нито една машина – те бяха взети под наем. Би трябвало да се проведе нова процедура, отново в истерични срокове, след което да се проведат всички процедури, свързани със сертифицирането на машината – на базовия и потребителския софтуер. На евроизборите има един вариант на потребителски софтуер и той едва беше одитиран в последния момент, дни преди изборите, докато местния вот трябва да има около 2000 варианти на потребителски софтуер“, обясни социологът.

Цветозар Томов обърна внимание на факта, че местните избори се контролират не от една ЦИК, а от 265 Общински избирателни комисии, които, по думите му, са с нулева подготовка да проведат машинен вот. Социологът уточни, че неподготвеността на държавните институции за въвеждането на машинното гласуване не трябва да отстранява възможността да се провежда такъв вот на следващи избори.