Вежди Рашидов и Младен Маринов обсъдиха борбата с трафика на културни ценности

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите  Вежди Рашидов се срещна днес с министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Темата на разговора бе задълбочаване на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности  и с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти.

Вежди Рашидов запозна Младен Маринов с резултатите от неотдавнашните си срещи в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим, на които бяха обсъдени и възможностите за засилване на сътрудничеството между европейските страни  в борбата с трафика на ценности и с фалшификатите, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за законодателни инициативи, за изработването  на които трябва се направят работни групи. Сведетел съм, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки, сподели по време на разговора Вежди Рашидов.

Вежди Рашидов и Младен Маринов обсъдиха и необходимостта от привличането на още по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

 

1 Коментар

  1. През 2006 г. екип на БНТ – „По света и у нас“ открива очевидци, които твърдят, че гробниците на Перперек/Перперикон са били ограбени през 1990-те години. Какво стана с този казус? Някой разследва ли го? Къде отиде ограбеното?
    „Кръщаването“ на български художествени и исторически ценности като гръцки или руски, например безчет икони, монети, антична тракийска керамика, които се продават по света, но не – като български, някой въобще разследва ли го?
    Инвентаризацията на българските музеи и частни колекции под контрол прави ли се?
    Мисля, като повечето българи, не се разследва, не се прави, не се търсят изчезналите ценности.

Коментарите са ограничени.