Шефът на Фонд „Земеделие“ Живко Живков е депозирал своята оставка

Живко Живков. Снимка: dfz.bg

Директорът на Фонд „Земеделие“ Живко Живков е депозирал своята оставка, предадоха информационни медии. В мотивите за своето решение Живков е посочил лични причини.

„Оставката ми е породена с цел запазване имиджа и моралната стойност на ръководения от мен до днес. ДФ „Земеделие“, категоричен е Живков в аргумента си да напусне важния държавен пост.

Рокадата идва дни след като в ДФ „Земеделие“ бе проведена специализирана операция на Прокуратурата. Тогава стана ясно, че основен предмет на действията на магистратите са договори, които са били сключвани по времето на предишния директор на Фонда Румен Порожанов, който след това бе и министър на земеделието.

По информация на „Икономист“ се предлага начело на фонда да застане Васил Грудев, който във втория мандат на кабинета „Борисов“ бе зам.-министър на земеделието с ресор именно Програмата за развитие на селските райони.

Преди това по време на служебния кабинет на Георги Близнашки, Грудев бе министър на земеделието и храните. В момента Васил Грудев е съветник по еврофондовете в земеделието на министър Десислава Танева.

Конкретни провинения срещу работата на Живко Живков не са открити. Самият Живков е написал заявление до Десислава Танева, с което моли да бъде освободен „поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност“ на ведомството.

По време на предстоящия управителен съвет ще бъде сменен и зам.-изп.-директор на ведомството Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа, а след това прокуратурата му повдигна и обвинение. Мотивът е, че е оглавявал работна група във фонд „Земеделие“, която не е откроила правила за проверка на свързаност при проекти за млади фермери. Макар че се спрягат доста имена за наследника на Костадинов, все още не е взето категорично решение и най-вероятно и този пост ще е първоначално под пряко наблюдение на Васил Грудев, уточниха от източните от ведомството на Десислава Танева.

Арестувани бяха още 5 директори и служители от фонд „Земеделие“, но те вече са пуснати под гаранция.