Пожарникари извадиха 6 варела за опасен химикал от река Марица

Кадър от НОВА

Извадиха контейнери с химични вещества от река Марица. Акцията стресна живеещите в района, защото пожарникарите били облечени в антирадиационни костюми. Според властите няма опасност за въздуха и водата, съобщи НОВА.

Сигналът за острата задушлива миризма вдига на крак службите в града. На място пристигат служители на Гражданска защита със специална екипировка. Част от жителите на квартала панически се затварят в домовете си. „Отрова беше. Щяха всичките да ни отровят”, коментира един от местните хора.

В шестте открити варела имало остатъци от опасното вещество меркаптан. Силно летливият газ се ползва при производството на пропан-бутан. „Веществото е силно токсично, но е открито в малки параметри, което не представлява опасност за хората и за това ние не предприехме евакуация на живеещите на близо”, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР – Пловдив.

Една от версиите, е че някой е закарал варелите, за да ги измие в реката преди да ги върне за вторични суровини. В пункт за изкупуване на метали полицията е открила още 10 идентични варела, които са били ползвани за съхранение на опасния химикал.”Арестуван е едно лице с каруца, което е миело варелите на реката и още едно лице от пункта за изкупуване на метали”, обясни още комисар Илков.

Близо 5 часа е продължила акцията на службите по изваждането и извозването на варелите до специализираното депо за съхранение на опасни вещества в Цалапица.