Борисов инвестира в 1 лев на глас и спечели

Бойко Борисов Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

В БСП и ДПС очевидно не познават настроенията на избирателите си

Евгени Петров

Преди няма месец и половина премиерът Борисов поиска субсидията за партиите да падне на 1 лев на действителен глас.

Предложението беше толкова радикално, че стресна много хора и предизвика оня масов дебат в обществото и сред политиците, който гузно беше спестен преди „Референдума на Слави“.

Днешното изследване на „Тренд“ обаче показа, че въпреки дебата, въпреки всевъзможните мнения против това намаляване, въпреки обясненията, че това ще преобърне политическата ни система и опасенията, че демокрацията ще рухне, хората искат масово /42%/ партиите да получават именно по 1 лев на глас.

Нещо повече – цели 25 на сто са на мнение, че субсидия изобщо не трябва да има.

В този смисъл броят на тези, които чрез субсидиите искат да накажат партиите не само, че не е спаднал спрямо референдума /малко над 2.5 милиона души/ но и се е увеличил – общо 67 на сто от всички, имащи право на глас са против някаква по-висока субсидия.

В същото време респондентите очевидно гласуват така с ясното съзнание, че това ще направи партиите зависими от бизнеса – 47% смятат така, но очевидно това не ги притеснява. Видимо този резултат е следствие от масово изразеното опасение от самите партийни лидери, които не подкрепяха смъкването на субсидията до 1 лев.

И ако при дебата политиците оценяваха резултатите от референдума като оценка за работата на партиите, какво да кажем сега? Каквато и да е стохастичната грешка /2-3%/, „Тренд“ е сред най-авторитетните агенции с точни прогнозни резултати и доказаха това на евроизборите.

В този смисъл рискованият ход на Борисов да поиска 1 лев на глас, последван от лавина политически упреци и нападки, се оказа както верен, така и много навременен.

Премиерът и лидер на ГЕРБ понесе групов ответен залп от критики и от ляво, и от дясно. Сега се вижда, че всъщност е бил прав и познава нагласите на хората, но какво да кажем за останалите от политическия спектър? Дали ДПС, или БСП, или пък извънпарламентарното дясно в тези дебати изразяваха мнението на мнозинството от своите членове и симпатизанти? Или видяха шанса едновременно да бъдат по-добре финансово обезпечени и да не пропуснат да атакуват както управляващата партия, така и премиера?

Възможно е, но това не им донесе дивиденти. Както този дебат, така и победата на ГЕРБ на евроизборите оказаха влияние върху нагласите на обществото и вече оптимистите за бъдещето нарастват, както и тези, които смятат, че това управление ще изкара пълния си мандат.

Ако не се случи някой нов предизборен „Апартаментгейт“ или не хакнат сървърите на ДАНС, тези нагласи ще се запазят и до местния вот, където се очаква ГЕРБ отново да спечели със значителна преднина.

Що се отнася до гласуването с машини – който организира изборите, той носи отговорността и негови са решенията за тяхното провеждане. Прогнозирам, че ако сега се проведе проучване за използването на машини, резултатът за опозицията ще бъде още по-разочароващ, отколкото за размера на субсидията.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.