Очаква се Цацаров да поиска имунитета на Елена Йончева (допълнена)

Снимка: Прокуратура на РБ
Иван Гешев е верният избор, правилното решение е продължаване на действията на прокуратурата, заяви обвинител № 1

Главният прокурор Сотир Цацаров очаква всеки момент наблюдаващия прокурор по делото срещу евродепутатката Елена Йончева, обвинена в пране на пари, да му представи искане за снемането на имунинитета й като евродепутат.

Това стана ясно от думите на обвинител № 1 пред журналисти на входа на Народното събрание.

В момента делото е спряно. По тази причина Цацаров напомни, че по същия начин се процедирало относно имунитета на Сергей Станишев.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам“, каза още главният прокурор в отговор на журналистически въпрос.

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин.

„Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. „Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

Иван Гешев е верният избор, правилното решение е продължаване на действията на прокуратурата, които се виждат в последните години, каза Цацаров по повод номинацията на зам.-главния прокурор.

„Казано по друг начин – правилното решение в конкретния случай е тази кандидатура. Аз съм работил с него, работя с него всеки ден, претендирам, че имам необходимата преценка“, каза още Цацаров. Попитан какво би се случило, ако президентът откаже да подпише указа за главен прокурор, Цацаров обясни, че това го пише в Конституцията. „Ако президентът откаже да подпише и след това имаме резултат със 17 и повече гласа, президентът е длъжен да подпише указа“, каза още Цацаров.

Той посочи, че застава категорично зад кандидатурата на Гешев без значение кой поред е неговият подпис. „Ако тази кандидатура набере съответния брой гласове и ако се реализира ситуацията, за която вие говорите, съм устроен така, че след като веднъж съм я подписал, ще гласувам за тази кандидатура, независимо дали бъде върната или не“, допълни още Цацаров.